Zonnebanken

Verantwoord onder de zonnebank

Het geeft een zomers gevoel, je voelt je fitter en je humeur verbetert. Met dat druilerige Hollandse weer kun je flink opknappen van de zonnebank. Bovendien krijg je er een lekker gezond kleurtje van. Hoewel, gezond? Is het nou wel zo goed voor je huid? Hieronder de do's en dont's van zonnebanken.

Verantwoord Zonnebanken

Wat is mijn huidtype?

Hoelang je verantwoord kunt zonnen is ook afhankelijk van je huidtype. Voor alle huidtypes geldt dat je niet onbeschermd de zon in kunt gaan. Wil je weten wat voor huidtype je hebt? Doe dan de onderstaande test.

1. Na een winter zonder zon(nebank) is jouw natuurlijke huiskleur:
 1. A: zeer licht en ik heb sproeten
 2. B: licht
 3. C: licht getint
 4. D: getint
Huidtypes Zonnebanken
2. Mijn haarkleur is:
 1. A: rossig of lichtblond
 2. B: blond
 3. C: donkerblond of bruin
 4. D: donker
3. Mijn ogen zijn:
 1. A: blauw
 2. B: licht van kleur
 3. C: donker van kleur
 4. D: bruin
4. Als ik in de zon zit dan:
 1. A: verbrand ik zeer snel
 2. B: verbrand ik redelijk snel
 3. C: verbrand ik zelden
 4. D: verbrand ik bijna nooit
5. Na een paar zonnige dagen:
 1. A: ben ik nog steeds niet bruin
 2. B: word ik geleidelijk wat bruiner
 3. C: ben ik al behoorlijk verkleurd
 4. D: ben ik ontzettend bruin
Uitslag test

Heb je vooral A geantwoord, dan heb je huidtype 1. Zijn met name de B-antwoorden op jou van toepassing, dan heb je huidtype 2. Herken jij je het best in de C- antwoorden, dan heb je huidtype 3. En heb je voornamelijk D geantwoord, dan heb je huidtype 4. Hoe lager je huidtype, hoe gevoeliger je huid is voor de zon. Let op: de uitkomst van de test is een indicatie. Ga voor een uitgebreide huidanalyse naar je dermatoloog.

Gezond of ongezond?

Zonnen gezond

Zowel door zonnen in de zon als door zonnen onder de zonnebank gaat je lichaam extra vitamine D aanmaken. Het voordeel van de zonnebank is dat je daar het hele jaar door onder kunt, terwijl de zon in de winter vaak afwezig is, en als hij er is veel minder sterk is en minder straling afgeeft. Door een tekort aan vitamine D kun je last krijgen van vermoeidheid, lusteloosheid, spierpijn, spierkrampen, gewrichtsklachten, angstaanvallen en hyperventilatie.

Behoorlijk wat mensen hebben last van een vitamine D tekort. Dit is op verschillende manieren op te lossen; de zonnebank is er daar één van. Dit wordt ook regelmatig door huisartsen en experts voorgeschreven. Wanneer je in de winter vaak last hebt van vermoeidheid, lusteloosheid of zelfs depressie, kan dit te maken hebben met een tekort aan vitamine D. Maar het kan ook zijn dat je een tekort hebt aan licht. De zonnebank kan daar bij helpen, of lichttherapie. 

Een groep mensen die vaak last hebben van een tekort aan vitamine D zijn mensen met een getinte of donkere huid.Zij hebben zoveel pigment dat ze eigenlijk te goed beschermd zijn tegen de zon. Zij hebben heel veel straling nodig om aan hun dosis vitamine D te komen. De zon in Nederland is een groot deel van het jaar niet krachtig genoeg om dat voor elkaar te krijgen. Daarom kunnen ook mensen met een getinte of donkere huid baat hebben bij zonnen onder de zonnebank.

Veel zonnen zorgt voor uitdroging van je huid. Dat geldt voor zonnen in de zon, maar ook voor zonnen onder de zonnebank. Bij gematigd gebruik van de zonnebank zul je hier weinig last van hebben. Ben je toch bang voor uitdroging van je huid dan kun je in een zonnestudio speciale crèmes krijgen die uitdroging voorkomen en je huid verzorgen. Veel van deze crèmes zorgen er tegelijkertijd voor dat je sneller bruin wordt. Door deze crèmes te gebruiken in combinatie met de zonnebank maak je je huid juist soepeler.
Over het geheel genomen kun je stellen dat de gezonde effecten van de zonnebank zwaarder wegen dan de ongezonde effecten. Zo verlaagt de zonnebank de kans op verschillende soorten kanker. Eventuele versnelde huidveroudering kun je tegengaan door speciale crèmes te gebruiken. Onder de zonnebank word je niet alleen bruin, maar maak je ook vitamine D aan. Dit heeft diverse positieve effecten op de gezondheid.

De Zonnebank Luxura X7

De Luxura X7 heeft 42 bruiningslampen met SLi gezichtsbruiners en 2 meter lampen in de bank. De standaarduitrusting van de X7 is verrassend compleet waarbij het comfort van de zonaanbidder voorop staat. Onder andere de ergonomische gevormde acrylplaten die mooi aansluiten op het liggende lijf, het nieuwe full colour display met smart touch control, mooi vol geluid van de eigen muziekkeuze en perfecte airconditioning maken de sessie tot een minivakantie. De speciale timer kan intern gebruikt worden, maar eveneens aangesloten worden op een externe timer, waardoor deze topper zich in vele bedrijfsomgevingen winstgevend maakt.

De stijlvolle verschijning van de X7 is gecombineerd met absolute kwaliteit in techniek. Een compacte, maar zeer comfortabele zonnebank met indrukwekkende bruiningsresultaten. Vele (optionele) features die de topkwaliteit in zonnen benadrukken.

 • Stijlvolle kleurendisplay met intuïtief gebruiksgemak en Smart touch bediening.
 • Smart cooling systeem.
 • Xsens met één geur of drie verschillende geuren welke de zonner kan wisselen tijdens de sessie.
 • Qsens sprayt (met interval) een verfrissende waternevelover het lichaam tijdens het zonnen.
 • SmartVoice: een vriendelijke stem begeleidt de zonliefhebber door de verschillende opties in het menu.
 • SoundAround Basic en SoundAround Plus, inclusief My MP3 bieden de zonner de mogelijkheid om te luisteren naar muziekkanalen of een persoonlijke muzieklijst.
 • CliMax airconditioning staat garant voor de prettige omgevingstemperatuur tijdens het zonnen. Een heerlijk briesje koelt subtiel lichaam en gezicht.
Luxura X7

Tarieven

Aantal minuten

10-20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Prijs (€)

9,95
10,45
10,95
11,45
11,95
12,45
12,95
13,45
13,95
14,45
14,95